We hebben onze stoere, eerste Landcruiser HZJ78 verkocht

Lees het verhaal
Karin Saakstra
Lees het verhaal

HZJ78 uit de sterke 2001-serie

Na lang aarzelen zetten we onze Landcruiser HZJ78 te koop. Je zet immers niet zomaar je eerste liefde te koop. We hebben inmiddels een andere Landcruiser in Afrika staan, en kunnen deze stoere auto hier eenvoudig te weinig gebruiken voor de reizen waarvoor hij bedoeld is. Deze HZJ78, die technisch helemaal in orde is en daarnaast compact en slim is opgebouwd, staat volledig expeditie-klaar te wachten. De auto komt uit de oersterke 2001-serie en houdt van avontuur en ongebaande paden, zowel in warme als koude omstandigheden. Ons heeft hij, op een enkele lekke band na, nooit in de steek gelaten en we verwachten dat de nieuwe eigenaars er net zoveel plezier van zullen hebben als wij.

 

Samenvattend

Landcruiser HZJ78

Bouwjaar 2001 (juli)

Camperkenteken (Nederlandse wegenbelasting o.b.v. kwarttarief)

Ombouw naar camper uitgevoerd door Tom’s Fahrzeugtechnik

Technische upgrade uitgevoerd door RV4WD in Harderwijk

Onderhoud gedaan door RV4WD in Harderwijk en Toyota Garage Etzold in Windhoek

APK gekeurd

Km-stand 322.000

Startonderbreker en Bearlock

BF Goodrich all terrain banden

Airco

285 ltr diesel capaciteit.

100 ltr watertank

Volledig zelfvoorzienend door zonnepanelen en waterzuiveringsysteem

Hefdak(binnendoor naar slaapplek)

Slaapplaats voor nood beneden mogelijk bij gesloten dak

Veel slimme details die reisveiligheid en comfort verhogen

Reis-en expeditieklaar

Onderhoudsgeschiedenis aanwezig

Richtprijs € 66.500

Voor vragen kun je ons altijd een PM sturen of mailen . Omdat we vaak onderweg zijn hebben we Jeffrey de Klerk van de Klerk Caravans en Campers gevraagd de verkoop voor ons af te handelen. Hij is voor vragen en een afspraak voor bezichtiging bereikbaar op +31 61286 8602

 

Het verhaal

 

De auto is in 2014 via RV4WD gekocht van de eerste eigenaar en bij RV4WD in Harderwijk voorzien van een nieuw veersysteem, ARB bullbar, een AFN-achterbumper met steun voor reservewiel, originele Toyota snorkel, extra diesel voor-filter en diesel hoofd-filter met verwarming, stalen velgen, BF Goodrich all terrain banden en een E-locker (difflock) op de achteras. De ontluchting van de voor- en achteras is verhoogd. In mei 2016 is een nieuwe versnellingsbak met versterkte koppeling ingebouwd en in de zomer van 2020 is de radiator vervangen. De bescherming aan de onderzijde bestaat uit een 8mm aluminiumplaat voor de motor en versnellingsbak. De stalen sidebars behoeden de carrosserie voor akelige schades. De oorspronkelijk uitlaatpijp is vervangen door een rvs-exemplaar. Een goed functionerende airco houdt, indien nodig, de hitte uit de auto.

Begin 2016 is de auto in Duitsland bij Tom’s fahrzeugtechniek omgebouwd naar camper met hefdak. Het bedrijf staat bekend om het gebruik kwalitatief hoogwaardige materialen en innovatieve oplossingen die het leven op lange reizen net even wat aangenamer maken. Een kooktoestel dat zowel binnen als buiten gebruikt kan worden en lichtgewicht Frohli springveren onder het bed (die eigenlijk beter slapen dan thuis) zijn daar zomaar een paar voorbeelden van.

Naast comfort is er ook aan veiligheid veel aandacht besteed. Er is behalve de aanwezige Bearlock (vaak verplicht voor de verzekering) een verborgen startonderbreker geïnstalleerd, er zijn slotbouten en er bevinden zich meerder(afsluitbare) ruimtes in de auto waar geld, sleutels of laptops bijna onvindbaar opgeborgen kunnen worden. Wij hebben de auto gebruikt in Europa,Marokko en later in het zuidelijke en oostelijke deel van Afrika. Problemen heeft hij ons nooit gegeven, maar dat komt wellicht ook omdat deze Troop Carrier altijd netjes onderhouden is in Harderwijk (bij RV4WD) en in Windhoek (Garage Etzold).Tussen onze reizen is de auto overdekt opgeslagen geweest in Nederland en later in Namibië (Windhoek). Door het droge klimaat in Namibie, waxbehandeling in Duitsland en tectylbehandeling in Nederland (de laatste in 2020) is de wagen mooi gaaf en roestvrij gebleven. De auto is van heel veel gemakken voorzien, heeft zelfs een VHF-radio aan boord en staat expeditie-klaar te wachten voor vertrek. O ja, hij past natuurlijk in een container voor intercontinentale bestemmingen.

Toyota HZJ 78 in zijn element

 

Wat kan je verwachten

 

Dit type Landcruiser behoeft eigenlijk geen verdere toelichting. Het is een oersterk 4x4 werkpaard dat geen problemen heeft met ruig terrein en zowel in jaren als in kilometers, lang mee kan. Het verkrijgen van onderdelen is zelfs in afgelegen streken zelden een probleem.

De auto is zonder problemen door de RDW geaccepteerd als camper waardoor het kwart-tarief op de wegenbelasting is toegepast. De wagen is compleet zelfvoorzienend opgebouwd met goed functionerende zonnepanelen (2x 110 watt), capaciteit voor 285 literdiesel (!), een 100 liter watertank met een Seagul waterfilter systeem zodat lange afstanden en onzuiver water geen probleem zijn. Er is ook een douche-aansluiting aanwezig en plaatsing van een porta potti is voorzien.  

Koken kan zowel binnen als buiten. Overigens hebben wij nooit binnen gekookt zodat het interieur nog fris en schoon is. De Engel koelkast (40 ltr) staat in het middenpad en kan zowel vanuit de cabine als het camper-gedeelte gebruikt worden. Er is een handige klaptafel (met opbergruimte) aan de binnenkant van de rechterachterdeur waarop het gastoestel geplaatst kan worden. Veel vaker echter, gebruikten wij de zandplaten aan de buitenkant. Deze kunnen m.b.v. een ingenieus klap-systeem in een handomdraai van functie veranderen. Uitgeklapt doen ze dienst als keuken in de buitenlucht (waar je ook bij regen droog staat onder de aanwezige luifel). Er is meer dan genoeg afzetruimte zodat er niets op de grond hoeft te staan. Binnen bevindt zich een gootsteen met kraan. Via de douche-aansluiting kan ook buiten het (drinkbare) water gebruikt worden.

Slapen kan zowel beneden als boven (met geopend hefdak). De slaapplaats boven heeft een (doorzichtig)dakluik, is voorzien van koudschuim-kussens die geplaatst zijn op de kunststof springveren van Froli. Comfortabeler slapen lukt bijna niet. Het hefdak is verder voorzien van fijnmazig muskietengaas waardoor er gebruikgemaakt kan worden van natuurlijke ventilatie en, bij warm weer, vanuit je slaapplek het vrije uitzicht naar buiten onbetaalbaar blijft. Zijn de weersomstandigheden wat minder, dan kan de tent gesloten worden. Het tentdoek houdt opmerkelijk goed de kou en wind buiten. Mocht het echt koud zijn, dan zorgt de(diesel) Weabasto standkachel (met hoogteschakelaar voor kamperen hoger dan 1500m) voor een aangename temperatuur binnen. Ook in de daktent. En (als de uitblaasopeninggoed gericht is) zelfs in de tent die aan de auto vastgezet kan worden. Hetcamper-gedeelte is overigens volledig geïsoleerd.

De slaapplaats beneden is een bruikbare noodoplossing bij extreem slecht weer ofin omstandigheden waarbij je de daktent niet omhoog wilt hebben. Een van de planken van het bovenbed kan naar beneden, evenals een passend kussen waardoor,in voorkomende gevallen, languit binnen in de auto geslapen kan worden. De planken die het bed boven vormen kunnen overigens opgeschoven worden waardoor er meer zit- en sta-ruimte ontstaat in het woongedeelte.

Riant slapen op deze springveren

 

Op meerdere plekken zijn 220V, 12V en USB-stekkerdozen te vinden en zowel in de cabine als achterin zijn verschillende verlichtingspunten aangebracht. Zo is er bijvoorbeeld een verstelbaar navigatielampje boven de bijrijdersstoel geplaatst.De ledlampen in het dak en de extra leeslampjes aan de zijkant verlichten het campergedeelte. Verder is er een led-slang geïntegreerd met anti-mug stand (rood licht). Natuurlijk is er een aansluiting voor walstroom (externe aansluiting op 220V). De 20 meter externe kabel leveren we mee. Is er geen walstroom aanwezig, dan zorgt een Phoenix Victron 12/350 omvormer ervoor dat je binnen toch 220V kunt gebruiken.

Opbergruimte is er in ruime mate.  Loze ruimte zal je in deze wagen niet snel vinden. Elke beschikbare ruimte is afsluitbaar en bruikbaar.  Er zijn vier kasten onder de zitbank waarvan de eerste ook gebruikt kan worden voor een porta potti (door ons nooit als zodanig gebruikt dus de nieuwe porta potti leveren wij er met plezier bij).De opbergtassen aan de zijkant bieden een zee van ruimte, net als de twee onderkasten in het keukengedeelte en de handige ruimte onder de spoelbak. Er is een apart bakje voor bestek (of andere kleine spullen).  Verder is er een dubbele hoge kast geplaatst met legplanken. De hoge kasten zijn verdiept zodat er onder de bodem van beide kastjes een kluisgedeelte gebruikt kan worden. Alle kasten zijn voorzien van degelijke sluitingen zodat ook op de slechtste wegen, geen kastje onverwacht opengaat en de spullen door de auto stuiteren (wel zo veilig). Zelfs een thermosfles voor onderweg hoeft niet los rond te slingeren, er is achter de bijrijdersstoel een kleine insteek gemaakt dat ook voor een statief gebruikt kan worden.

Stevige Scheelman stoelen

De oude Toyota stoelen zijn vervangen door comfortabele Scheelmann Touring F stoelen (met goede lende- en zij-ondersteuning). Het middenconsole geeft ruimte aan twee houders voor drinkflessen en in het afsluitbare deel kan bijvoorbeeld je foto-apparatuur opgeruimd worden zodat deze uit het zicht kan liggen, tevens vind je hier een dubbele bodem als onzichtbare kluisruimte voor passen, sleutels of geld. Achter de bijrijdersstoel bevindt zich een extra kastje met opbergruimte voor spullen zoals EHBO, schoenen of kleine rugzak. Boven de cabine is een afzetgedeelte te vinden waarin ook de geluidsboxen gemonteerd zijn. Er wordt overigens, conform RDW-eis voor kwarttarief, een tafel meegeleverd die binnen bevestigd kan worden.  

Op het dak ligt een stevig Alucab roofrack en zowel binnen als buiten zijn op meerdere plekken vliegtuigrails gemonteerd. Bijzonder bruikbaar om je fototas binnen of je baal hout buiten mee vast te zetten. Het dak is eenvoudig bereikbaar via een trap aan de achterkant. Verder is de auto voorzien van een werklamp achter en verstralers voor. Als opstap wordt er een kist meegeleverd die tevens als opslag dient.  Wij gebruikten deze kist voor van alles dat je liever niet binnen hebt staan zoals een olielamp, braai-rooster, modderlaarzen en andere viezigheid.

Alle ramen van de binnenruimte (ook de cabine)kunnen verduisterd worden met Blidimax verduistering,dat tevens een zeer goede en extra isolatie is bij kou of warmte.

HZJ 78 Motorblok

Om binnen ruimte te houden is een Vivar compressor onder de motorkap ingebouwd waardoor hij altijd gelijk gebruiksklaar is. De start-accu en de huishoud-accu zijn daar ook te vinden. Beiden zijn met elkaar gekoppeld door een IBS-batterijsysteem zodat starten geen probleem is als de spanning in een van de accu’s wat laag is. Makrolon doorzichtige schermen beschermen de koplampen (die onderweg soms wel lastig te vervangen zijn) tegen steenslag en Climair zijwindschermen voorkomen dat er van alles door een open raam naar binnen waait.

De auto is slim en compact opgebouwd zodat er niets los in de auto hoeft te liggen. Hierdoor houd je de mogelijkheid om op elk gewenst moment vanuit jde cabine naar achteren te gaan en v.v.

In de beschrijving van de auto zijn wellicht nog wat zaken vergeten. Hij is zo compleet dat we zelf wel eens vergeten hoe lang de lijst is. Voor de volledigheid hebben we de complete lijst onder ‘Uitrusting’ bijgevoegd.

De HZJ met gekoppelde Vaude tent

 

Daarnaast hebben we nog een aantal zaken die we optioneel mee kunnen leveren.

Als voorbeeld: Om de leefruimte te vergroten hebben we een Vaude bustent aan laten passen. Met een handig verbindingsstuk kan de tent aan de auto gekoppeld worden. En makkelijk weer losgekoppeld zodat de tent kan blijven staan als alleen de auto gebruikt wordt.

In de lijst ‘optioneel’ vind je een opsomming van zaken die we bij een nette bieding graag meeleveren.

Mocht je vragen hebben, kun je ons natuurlijk ook altijd een PM of een mail sturen. Ennnnn……. we hopen je in de toekomst ergens onderweg tegen te komen in deze fijne, stoere reisauto.

PS:Omdat we vaak onderweg zijn, loopt de bezichtiging en verkoop via Jeffrey de Klerk van de Klerk Campers en Caravans, Haarlemmerstraat 1B, in Hillegom

Jeffrey is voor vragen en een afspraak te bereiken op +31 61286 8602

HZJ78 in het laatste zonnetje
Uitrusting:

-       Klapdak van traanplaat met muskietengaas aan 3 zijden en voorzien van binnenbekleding

-       Airlinerails op dak

-       Alucab roofrack

-       Trap op achterdeur

-       Bed grijs Alcantara kussens 5-6 cm (opklapbaar) Froli bedsysteem.

-       Dakluik(doorzichtig) met vliegenhor (incl. afstelsleutel)

-       Inbouw achter; links zitbank met grijs zitkussen en opbergruimte (evt. plaats voor porta potti) diverse airline rails, rechts 2 hoge kastjes met aflegplankje en verdiepte kluisjes, spoelbak met kraan, kastje met 2 pits gastoestel met extra lange gasslang voor gebruik buiten op klaptafel in rechter achterdeur of op rechter zandladder, diverse kastjes onder spoelbak en gastoestel t.b.v.waterfilter, waterpomp, gasfles en gasalarm

-       2 gasflessen Campinggaz

-       Engel koelkast MT45F 12V in middenpad (220V aansluitkabel wordt meegeleverd)

-       Opbergtassen achter zitgedeelte

-       Tafel binnen (los uit te nemen conform eis RDW i.vm. camperstatus)

-       Airlinerails in middenpad

-       Opbergkist tevens opstap, past in middenpad

-       Aflegplank boven-voor in cabine

-       Afsluitbaar middenconsole met grijs Alcantara kussen en twee open vakken voor waterflessen(incl. dubbele bodem als kluis)

-       Opbergbakkenin linker en rechter voordeur

-       Scheelmann Touring F voorstoelen met lendesteun

-       Zijwindschermen ClimAir op beide voordeuren

-       Blidimax verduistering (alle ramen)  

-       Geïntegreerde klaptafel in rechter achterdeur, incl. opberg vak

-       Zandplaten aan beide zijden uitklapbaar als tafel incl. sloten

-       Doucheaansluiting met doucheslang

-       Peesrail l links en rechts voor luifel

-       Peesrail achter boven achterdeuren voor bustent

-      100lt. watertank met indicatie in keuken, waterfiltersysyeem Seagull IV Nature Pure Quick change (Incl vulslang)

-       Webasto standkachel airtop 2000 ST met >1500m hoogte schakeling

-       2 x zonnepanelen 110W incl. Solar regelaar Buttner MT150PP

-       Huishoud-accu met IBS-batterij systeem

-       Victron Phoenix VE direct omvormer 12/350V

-       220V wal-stroom aansluiting met C-Tek acculader MXS 10 incl. 20m kabel

-       Diverse 12V en USB-aansluitingen (dashboard, keuken en slaapgedeelte)

-       Ledverlichtinging dak (binnen)

-       LED-werklamp buiten, boven achterdeur

-       2 x LED-zwanenhals lampjes bij bed

-       1 x LED-kaartleeslampje boven bijrijder stoel

-       LED-lichtslang in div. Kleuren (inclusief muggenstand)

-       Lumino ledlamp (incl muggenstand) in cabine boven voorstoelen

-       Brandblusser

-       3e remlicht

-       LED Verstralers Ridged

-       200lt. extra brandstoftank met brandstof indicatie en elektrische pomp

-       Dieselfilter met verwarming

-       Extra diesel voorfilter

-       Originele Toyota snorkel met cycloon inlaat

-       ARB bullbar voor

-       AFN-achterbumper met reservewiel steunreservewiel  los meegeleverd Inclusief Tentco reservewiel hoes

-       Versterkte koppeling

-       Harrop/EatonElocker difflock

-       Veersysteem in zijn geheel vervangen

-       Stalenvelgen met 5x BF Goodrich all terrain 235/ 85 r16 plus 1x spare stalen velg

-       Slotbouten

-       Roestvrijstalen uitlaatpijp rechts

-       Sidebars

-       Onderzijdebescherming aluminiumplaat 8mm voor

-       Onderzijdebescherming aluminiumplaat 8mm midden

-       Alle ruimtes met wax behandeld

-       Onderzijde getectyleerd in 2020

-       Achterzijde auto geïsoleerd

-       Voor- en achteras ontluchting verhoogd

-       Vivar480C Dual pack compressor in motorruimte met luchtslang, bandenpomp met bandenspanning meter (Schneider RF-RM)

-       Spatlappen

-       Verstopte schakelaar voor brandstofpomp (als startonderbreker ter voorkoming vandiefstal))

-       Bearlock op versnellingspook 3 sleutels en sleutelcodekaart.

-       Toerenteller VDO

-       Steenslagbescherming Makrolon voor koplampen

-       Verschillende ‘geheime’ vakken voor opbergen papieren of waardevolle spullen

-       Pioneerradio +USB incl. 4 speaker 2 voor en 2 achter

-       VHF Radio Alinco DR-138 plus antenne op bulbar plus magneetvoet

-       Sleepoog te wisselen voor trekhaak

-       Extra witte kentekenplaat

 

 

Optioneel

-       Alubox Aluminium kist 78x38x33

-       Vaude bustent (Drive Wing). Tent is aangepast zodat bevestiging mogelijk is aan achterzijde auto d.m.v. peesbevestiging.

-       ExhaustJack (Terrain Tamer)

-       Reserveonderdelen,olie filter, fuel filter, air filter, fuel filter voor auxtank, steekaskeringvoor en achter, lager-set incl. pijpsleutel 55mm, V-snaar set ook voor A/C, reservetankdop, vloeibare pakking

-       Stempelplaat 30x30, voor opkrikken op zachte ondergrond of ‘levelen’ auto

-       2 x kampeer stoelen

-       Grasnet

-       Nieuwe/ongebruikte porta potti

No items found.
Story tags:

More Stories from Archive